Over Beinsdorp

Op Wikipedia staat veel informatie over Beinsdorp. Dit zijn een aantal feiten: 

In 2023 telde ons mooie dorp 1.020 inwoners. Beinsdorp ligt aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder tegenover Hillegom. Ten noorden van Beinsdorp ligt Zwaanshoek, ten zuiden Lisserbroek en ten oosten Nieuw-Vennep.

Het dorp is genoemd naar het eiland Beinsdorp, het grootste van de voormalige eilanden in het Haarlemmermeer. Andere eilanden waren Vennip (waar Nieuw-Vennep naar is genoemd) en Abbenes

Het na de drooglegging van het meer (1852) ontstane dorp werd aanvankelijk Hillegommerbuurt genoemd. In 1950 waren 1140 er inwoners, daarna is het aantal teruggelopen. 

Sinds 1966 is er een dorpshuis, herbouwd in 1995, genaamd “Het Eiland”. Sinds 1975 zijn de laatste oude winkels in het dorp opgeheven. De dorpsbebouwing had tot 1985 een T-vorm met slechts lintbebouwing langs de Hillegommerdijk en Venneperweg, daarna zijn er huizen bij gekomen in de nieuwe straten Rietkraag en Graanhuis en het kleine wijkje achter de Hillegommerdijk. 

Boek Beinsdorp van Eiland tot Voorportaal

Van Eiland tot Voorportaal

In 1987 is er een boek verschenen over Beinsdorp. “van Eiland tot Voorportaal” Een mooie verzameling verhalen en foto’s over het verleden en de bevolking van Beinsdorp. In het dorpshuis ligt een exemplaar van dit boek. 

Auteur: K. Rijnbeek | Uitgeverij: Van Groeningen BV 

Ook is er in 1979 een ‘zwartboek’ gemaakt door de toenmalige Dorpsraad om aandacht te vragen voor problemen rond verkeer en woningbouw. Dat document kun je lezen via onderstaande knop. 

Heb je aanvullingen voor deze pagina? Stuur een e-mail. De contactgegevens vind je hier.

Scroll naar boven